(lot.k. Chamerion angustifolium)
Vaistams naudojama lapai. Jie skinami prieš pat žydėjimą arba kartu su žiedais žydėjimo metu.
Lapuose yra 10-20 proc. rauginių medžiagų, 15proc. gleivių, iki 150mg proc. vitamino C; pektinų, alkaloidų, karotino, mineralinių medžiagų: geležies, mangano, molibdeno, boro; organinių rūgščių ir kitų medžiagų. Augalas kaupia taninus ir gleives, kurie slopina uždegimus, jo preparatai mažai toksiški.
Liaudies medicinoje:
Lapų nuoviras padeda sergant virškinamojo trakto uždegimu, skrandžio opa, anemija, kankinat nemigai, galvos skausmams. Slopina uždegimus, veikia raminamai.
Žydinti augalą, apiplikytą verdančiu vandeniu, rekomenduojama padėti kaip kompresą prie skaudamos vietos.
Maistui:
tinka gauromečio jauni stiebai ir jauni lapai. Stiebai būna skanūs virti sūriame vandenyje. Iš jaunų lapų ruošiamos puikios salotos. Lapai vartojami vieni arba kartu su kitais augalų lapais. Salotos paskaninamos rūgščiu arba aštriu padažu.
Kai kuriose pasaulio šalyse gauromečio šaknys valgomos. Jos saldaus skonio, valgomos šviečios arba išvirtos.